sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

KULTTUURIA RAJAN TAKAA

 Olimme tässä vähänaikaa sitten käymässä venäjällä, joka jo sinänänsä antaa oivan tilaisuuden tutkiskella eri kulttuuria. Blogin idea ilmeisesti oli tutkiskella taiteen kultturia esim. elokuvien, teattereiden ja museoiden merkeissä. Mutta onhan kulttuuri muutakin. Se miten toimimme arjen eri tilanteissa ja mikä meille on normaali on sekin jonkinlaista kultuuria. Vielä matkan jälkeenkin kuulin monen luokkaleiseni suusta, että kuinka kulttuurierot olivat niin suuret sen suuren naapurin ja suomen välillä. Ruoka-, kieli-, tapa-, ja taidekulttuuri ovat Venäjällä aivan erilaisia kuin meillä täällä. Vai ovatko? No sekin varmaan riippuu katsojasta, että miten tätä mailmaa muutenkaan katselee. Aurinkolasit päässä vähän laimeana vai ilman laseja värikkäänä.
 Nojoo ettei menisi tälläiseksi syvälliseksi pohdinnaksi niin voin paljastaa, että käytiinhän me sitä taidekulttuuriakin katselemassa. Nimittäin Eremitaasissa ja siinähän yhdistyy sopivasti museo sekä taidenäyttely (vaikka siitä erikseen jo textin teinkin). Joku taisi mielestäni mainita, että jos sen koko tönön kiertäisi kokonaan ja jokaista teosta hetken pohtisi siinä menisi useampikin vuosi! Vuosi! Itseasiassa uskon sen jotenkin itsekkin sillä jotkin tauluista oli todellakin pakko katsoa ainakin kahdesti. Ja jos nyt oiksein muistan niin saatiin aikaa muutama tunti, joka sekään ei riittänyt ripeään kierrokseen.
 Tätä teosta tarkastelin useamman hetken, sillä jo ajatus siitä että lattiaa on tehty yksi pienenpieni kerrallaan sai haukkomaan henkeä. Siis noi varjostukset ja kuviot ja olennot jajajajaja kaikki! Aivan uskomatonta. Tätäkin työtä oli tehty useita vuosia. Itselläni olisi jo mutamassa päivässä kärsivällisyys kuollut.
 Tässäkin yksi ihan "perus" käytävistä. Luultavasti tarkoitettu siivojille ja palvelijoille, mutta silti! Kattokaa noita seiniä... Siis jokainen maalaus erikseen käsin tehty! WAU!
Eremitaasi oli todella vaikuttava ja sen tarkasteluun olisi todellakin tarvinnut lisäaikaa! Vanhat kuninkaalliset taideteokset upeassa rakennuksessa pistivät silmät todella ristiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti